Բրազիլիայի Սան Պաուլոյի համալսարանի մի խումբ գիտնականներ հետազոտություն են անցկացրել՝ պարզելու, թե ինչպես է կակաոյի օգտագործումն ազդում օրգանիզմի վրա։
Փորձագետները վերլուծել են նմանատիպ թեմայով գործընկերների մասնագիտացված աշխատանքները։ Մետա-վերլուծությունը ներառում էր 31 հետազոտություն, որոնցում մասնակցել են 1986 մարդ: Բոլոր մասնակիցները կակաո են օգտագործել մի քանի շաբաթ, առավելագույնը մեկ ամիս:
Նրանց առողջական ցուցանիշները գնահատվել են հետևյալ չափանիշներով.
քաշը,
գոտկատեղի շրջագիծը,
արյան խոլեստերինի մակարդակը,
տրիգլիցերիդներ (ճարպեր, որոնք բջիջներին էներգիա են ապահովում),
արյան գլյուկոզա,
գլիկացված հեմոգլոբին (HbA1c),
արյան ճնշումը
Արդյունքները ցույց են տվել, որ կակաոյի օգտագործումը չի ազդել մարմնի քաշի վրա։ Այսինքն՝ մասնակիցները ոչ թե ավելորդ կիլոգրամներ են հավաքել, այլև չեն նիհարել։ Անփոփոխ են մնացել նաև գոտկատեղի շրջագիծը, BMI-ն, հեմոգլոբինը և տրիգլիցերիդները։
Սակայն խմիչքը ազդել է այլ ցուցանիշների վրա։ Մարդկանց մոտ, ովքեր պարբերաբար կակաո էին խմում, գիտնականները նկատել են ընդհանուր խոլեստերինի, ինչպես նաև LDL-ի (ցածր խտության լիպոպրոտեինի) նվազում, հենց դրանց ավելցուկն է հանգեցնում անոթային պատի վրա վտանգավոր սալերի առաջացմանը:
Բացի այդ, մարդիկ իջեցրել են արյան ճնշումը՝ և՛ սիստոլիկ, և՛ դիաստոլիկ:
Հետազոտողները եզրակացրել են. կակաոն օգտակար է սրտի և արյան անոթների համար, ինչպես նաև օգնում է պայքարել արյան մեջ գլյուկոզայի բարձր մակարդակի դեմ։